lördag 10 april 2010

Vår lediga dag






Idag har vi varit utomlands, vi åkte bil ner till gränsen mot Tanzania. Vi lyckades få en bil där man inte satt tre eller fyra i framsätet och fyra där bak och gärna en eller två som hänger i dörren. Den lilla merkostnaden tyckte vi var väl spenderade pengar, billigare än tunnelbanan hemma.
Vi promenerade över gränsbommar genom Ingenmansland på två ställen och efter en ny bom var vi i Tanzania .
Vilket liv, det var marknad där och vad allt kunde man inte köpa! Torkad fisk som luktar! Frukt i mängder, kläder, man höll på att packa upp dessa stora säckar med begagnade kläder som skickas hit och man gräver och rotar i alla högar efter det rätta.
Vi tog en Cola och strosade vidare.Jag ville köpa tyg så vi kollade många små affärer. Tur vi hade Hellens Robert med oss. Han förhandlade och klarade av språkförbistringen. I Tanzania talar inte alla engelska, som man gör i Kenya. Här gifts flickorna bort då de är 13 eller 14 år gamla. I Kenya måste flickan vara 18, om det nu stämmer.
Det är fantastiskt att se hur de bär sina barn. De böjer sig fram och lägger upp barnet på ryggen. Snabbt och elegant surrar de ett skynke om barnet, drar till om dess stjärt och knyter tyget fram under ena armen och om halsen. Sen rättar de på sig och lyfter upp en eller två bördor på huvudet och vandrar iväg!
Vi satt och ”pratade” med två familjer och frågade varför inte fäderna bar någonting. Fick ett stort skratt till svar..
Det blev lite strul, då vi skulle tillbaka. Chauffören, som vi beställt, dök inte upp och vi gick fram och tillbaka mellan olika ställen tills vi äntligen fann en bil som tog oss till Migori. Fyra därbak och en i bagageutrymmet. Han fick hoppa ur och fylla på bensin ur en stor CocaColaflaska då vi fick soppatorsk. Åter tur att vi hade Robert med då det gällde att förhandla om priset. På vägen hem , stora A1 som går från Kairo till Capstaden stoppade polisen oss. Troligen fick föraren betala lite, för då vi kom fram ville han ha mer betalt än vi kommit överens om
Vi var ganska slaka då vi kom hem. Det är varmt. Så efter en dusch satt vi ute i skuggan. Då kom kvällens vakt Peter, och morsade. Måste försöka känna igen honom. Han har en avslagen etta. Senare presenterade han sin fru, som kom med mat till honom. En annan vakt vi haft heter Barrack. De sitter utanför och kollar först alla dörrar och andra utrymmen, går runt på tomten och huset, som är ganska stort
Vi sprayar mor kackerlackor och mygg innan vi kryper under moskitnätet.
God natt!

1 kommentar:

  1. Vi följer med spänning er blogg och tycker ni fantastiska som gör en sådan resa.
    Vi har hämtat oss från Sälenresan med de 6 minsta barnbarnen med föräldrar. Roligt att se t.o.m. Elsa o Klara, som fyller 3 i sommar ta sig upp o ner själva i de minsta backarna.
    Kramar från Anne-Marie o Klaes i ett för dagen lite soligt Stockholm

    SvaraRadera