onsdag 21 april 2010

Onsdag 21




I dag ska vi ut och screena barn i några skolor en bit härifrån. Som vanligt börjar det med en lång väntan på att de får någon som kör ambulansen.
Kom iväg och körde norrut mot Kiisi, in på en som vanligt eländig väg som bara bestod av stora stenar som verkade utkastade för att markera vad som var väg.




Det var en fin skola som dök upp, men då det är lov i alla skolor just nu, så var det bara de intresserade eleverna som kom för att bli undersökta.
Det gladde oss verkligen att titta på skolbarnen då vi såg att tidigare hade fått behandling och undervisning av vår klinik. De hade nämligen ett mycket bra tandstatus och det är första gången vi varit ute och inte antecknat ett enda barn för utdragning. Det visar att screeningen har gett ett bra resultat. Det är hit vi vill komma, möjligen små hål men inga extraktioner.

Vi är på väg upp ur kariesträsket. Skönt.
När vi avslutat undersökningen och tandborstinstruktionen, tog vi upp ett hopprep och gav till
barnen. Stor glädje!

Medan vi väntade på vår förare och ambulansen besökte vi en sockerfabrik, mycket primitiv. Man framställde melass i fast form. Man tappade sockerlösningen i konformade burkar. När detta kallnat tömdes de i en säck. Vi fick smaka . Det var som farinsocker Mums.
När vi på kliniken har riktigt små barn med värk, går vi ofta undan, för de blir förskräckta, då de ser oss muzongos.









Hellen är lite ledsen idag för hon fick inte ledigt för att åka till Uganda på fredag..

2 kommentarer:

  1. Ja, det går framåt! Skönt att se att ert tidiagre besök (och era företrädares)givit resultat!
    /Elisabet

    SvaraRadera
  2. Betyder detta att Ugandabesöket är inställt i helgen?

    SvaraRadera