onsdag 5 maj 2010

Ut till skolorna




Vaknade i Dentist´s house dit vi flyttade igår. Både Lars och jag har varit lite dåliga i magen och där uppe var vi så många om en toalett så vi flyttade.
Hade ingen el och lokaltelefonen var död. Få se när de fixar den. Vi gick tidigt ner till sjukhuset för att få tala med rtg.läkaren, men han var inte där. Dvs den vi träffade sa att han röntgat en manlig MC olyckspat. Men vår pat hade ingen rtg med sig. På hans journal stod det rtg. Men ingen bekräftelse att man följt den angivna behandlingen.

Så vi fick ingen hjälp med de två rtg. Träffade den andra pat. som vi väntat på och undersökte igen. Framtänderna ömmade mycket men ök. kändes inte rörlig. Hon ville åka hem idag. Antagligen hade de ont om pengar så är det för de flesta . De kommer i sista stund och när någon dör utbryter ett väldigt skrikande ända ner till stan.
Vi träffade även den andra pat. och han ville ha bort fixeringen nu! Det var så obekvämt.



Tur att Kevin kan förklara på swahili eller luospråket vad saken gäller.
Långt senare kom vi så iväg till en skola för screening. Lika dåliga vägar som vanligt , men plötsligt såg vi en skylt om att en väg skulle förbättras bl.a. med hjälp av SIDA och GK= Gouvernment of Kenya. Ska bli spännande att fråga Gunilla Carlsson om detta.




Det var en fin skola med ca. 350 barn. Vi visade tandborstning och berättade om tänder innan vi undersökte alla och till sist även lärarna. När de kommer med barnen får de gratis vård och alla behövde komma till oss.
Här lämnade vi en fotboll och ett hopprep. Stort jubel. Vi bjöds på Cola och kex medan vi väntade på vår förare.

3 kommentarer:

  1. Hoppas att ni mår bättre nu! Ni får väl checka in och ta alla spännande tropikmedicinska prover när ni kommer tillbaka till Sthlm igen. När Lu var risig efter Brasilienresan blev läkarna ju så till sig att de fick plocka fram hela batteriet med maskar, svampar och elände...

    /Elisabet

    SvaraRadera
  2. Vilka dagar ni har haft!
    Kramar från alla tranmyrabor!

    SvaraRadera
  3. Hoppas ni mar battre - kan man inte ta whiskey profylaktiskt???

    SvaraRadera