onsdag 12 maj 2010

En klinikdag och en screeningdag

Det blev en ganska intensiv klinikdag och det var skönt. 28 pat, varav de flesta var barn. Få utdragningar och ingen som skrek. Lars och jag turades om att ta var sin pat. Lars fick en dam, som jag för några veckor sedan lagt Dycal och prov. fyllning på för att ev. rädda den. Nu var hon tillbaka utan värk och blev jättelycklig över att vi inte drog ut hennes tand. Vi fick varsin stor kram av henne. Då blir man lycklig.
En del barn har mycket dålig munhygien och nu minns jag att en lärare på en skola talat om public brush!!!! Vad nu det var.
På kvällen var vi bjudna till Alice på ett glas vin. Hon har det så fint och en fantastisk laptop.
Hon berättade att hon en vecka arbetat på någon slags center för kvinnor, som inte kunde kontrollera varken blåsa eller tarm. Oftast pga. svåra förlossningar eller för många graviditeter.
De hade en föräldralös 11 åring, som gått sönder alldeles vid en långvarig förlossning. Tacka för det hennes kropp var ju inte färdig för att föda än på länge. Men hon hade blivit utnyttjad och abort är förbjudet. Den lilla stackaren var så rädd att de knapp fick röra henne Usch hur blir hennes framtid?
Sedan kom en lärare på besök. Han var en riktig mansgris som tyckte att vi kvinnor hade ca 400 ägg från början och visst måste de första vara bäst så få barn med en 16 åring!!!!! Sen kan man ta sig en andra fru. Så många barn som möjligt osv. Han påstod att det fanns så många fler flickor än pojkar så det räckte till för män att ha flera fruar. Då hittade Alice på sin dator att proportionerna män/ kvinnor i hela Kenya är 1mot1 Det tyckte han inte om att höra. Det kusliga är ju att vederbörande var lärare i secondary school och alltså vidarebefordrar dessa ålderdomliga tänkesätt till sina elever.


Onsdag vi ska ut på skolorna men innan hinner några vuxna komma. En kille såg ut som en rappare med rastafariflätor. Han hade ont och kom med sin bror. Två dåliga tänder måste bort, men han hade bara pengar till en utdragning. Lars sa den andra bara ploppade ut, så han betalade bara sina 300 sh.
Det var ett förfärligt skrikande fån rummet intill. En lärare hade bara kollapsat på vägen till skolan så familjen uttryckte sin sorg. Lolah och Kevin sa:” he was a good teacher” och de kände honom så de var ledsna.



En ny förare John tog oss till en fin skola med så trevliga lärare. Man samlade alla för att presentera sig och hälsa oss välkomna. Sedan undersökte vi barnen i tre grupper för en klass hade prov och det fick vi anpassa oss till förstås.



När vi var klara och även lärarna var undersökta och vi visat hur man borstar kände vi oss alla lite trötta. De andra började tala om en Tusker= öl och vi sa javisst.




Vi kom till ett fantastiskt ställe bakom ett skrangligt plåtstaket låg så vackra ”Hyddor” för uthyrning och flera luftiga ställen att sitta och äta och dricka . Det fanns tom. en lekplats för barn fast mitt i solen förstås.
Lars och jag tog en öl de andra sa något om att dricka på tom mage så det blev ogali för dem och flera flaskor. Vi hade så trevligt och det kändes bra att få bjuda dem på något. Hela kalaset gick på 250 kr.inklusive en andra omgång dricka för alla.

1 kommentar:

  1. Det verkar som om ni blir valdigt upptagna nu den sista veckan.... men det gor ju att tiden gar fortare. Tank vad skont att ni kunde spara damen's tand! En sjo stjarna till som ni raddat!
    Greg Mortenson som skrev Tre koppar te och Stenar till skolor pratar om att han och hans kompanjon delar pa en tandborste ibland......
    kram
    christina

    SvaraRadera